19 juni 2022

Een groen dak: dat moeten we zelf doen...

Duurzaam   Niets lijkt zo eenvoudig als een jaar van tevoren (!) bedenken dat op onze appartementen een groen dak perfect zou passen in het plaatje 'duurzaam'. Maar de bouwer denkt daar anders over:

"De dakbedekking wordt op dit project belast met grind. In deze fase van het bouwproces is het ook niet meer mogelijk om hierin iets te wijzigen.
Het grind is natuurlijk wel van een hele lichte kleur waardoor het heel veel zonlicht weerkaatst en het in theorie dus een beter effect op de werking van zonnepanelen zou moeten hebben dan het groen van het Sedum (dit heb ik eerlijk gezegd niet geverifieerd bij een specialist maar is in ieder geval beter dan de zwarte dakbedekking die er onder ligt). 
Wellicht zijn er na oplevering nog leuke dingen te bedenken in overleg met de VVE?"

Na nog een keer aandringen volgt wat meer uitleg:

"Ik zal nog even de toepassing van het grind en het engineeringstraject uitleggen. Er zijn 2 mogelijkheden om dakbedekking en isolatie vast te zetten/leggen: mechanische bevestiging en het toepassen van grindbelasting.

Mechanische dakbedekking wordt o.a. toegepast bij een Sedumdak en wordt vaak gezien als “fraaier” door architecten. De reden waarom wij hier niet voor hebben gekozen is omdat er veel leidingen (voornamelijk t.b.v. de mechanische installatie) in de dakvloer liggen en het gevaar aanwezig is dat je door deze leidingen boort. Wat we zeker niet willen hebben.

In het engineeringstraject is nu alles definitief omdat de bouw bijna gaat starten en alle onderdelen op elkaar worden aangesloten. Waar ik mee wil zeggen dat de engineering van het gebouw al rond moet zijn, vandaar ook dat alle kopersopties in deze fase al definitief moeten zijn. We zijn dus niet in de mogelijkheid om hierin ‘opnieuw’ te beginnen en iets belangrijks zoals de opzet van het dak zouden gaan aanpassen."

Mijn plan is om nu met een in groene daken gespecialiseerd bedrijf toch de mogelijkheden te bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Keuken uitgebreid

Vandaag is onze keuken wat uitgebreid. Met een extra kastje rechts van het raam, enkele plankjes links van het raam en verlichting onder de ...